Belasting & belastbaarheid

Veel van de lichamelijke klachten die ontstaan en behandeld worden door een fysiotherapeut zijn het gevolg van een verstoorde balans tussen de belasting en belastbaarheid.

Maar hoe zit dat nu precies? En wat kun je er zelf aan doen om dit goed in balans te houden? Dit leggen we u graag uit in deze blog.

In de afbeelding hiernaast ziet u een mooi voorbeeld van een weegschaal waarop de belasting en belastbaarheid uitgebeeld staan.

Belastbaarheid = wat je lichaam aan kan
Belasting = wat je van je lichaam vraagt

Belasting en belastbaarheid

Factoren belasting & belastbaarheid

Belastbaarheid
De belastbaarheid is afhankelijk van meerdere factoren. Zoals je in bovenstaand plaatje ziet is dat bijvoorbeeld je leefstijl, je algemene gezondheid, de mate van rust die je neemt en de voeding die je inneemt.

Wanneer je bijvoorbeeld elke dag een half uur gaat wandelen, zal de belastbaarheid van je lichaam groter zijn dan wanneer je de gehele dag op je stoel blijft zitten.

En wanneer iemand net de griep heeft gehad, zal zijn/haar belastbaarheid op dat moment lager zijn. Kortom, hoe beter je algemene gezondheid is en je hiervoor zorgt, hoe hoger de belastbaarheid over het algemeen zal zijn.

Belasting
De belasting is wat je van je lichaam vraagt. Dit geldt niet alleen voor fysieke activiteit, bijvoorbeeld sporten, maar ook van mentale belasting, bijvoorbeeld stress of angst.

Het ontstaan van blessures

Wanneer ontstaan nou blessures? Als de belasting hoger is dan de belastbaarheid. Ofwel wanneer je meer van je lichaam vraagt dan het aankan.

Neem als voorbeeld een gewricht: de knie. Stel dat de belastbaarheid van je knie 40kg is. Dit betekent dat de belasting die het gewricht kan dragen kleiner of gelijk is aan 40kg.

Als een persoon, bijvoorbeeld door overgewicht of veelvuldige sprongen, meer dan 40kg op het gewricht laat rusten dan is er sprake van overbelasting en zal dit op den duur klachten kunnen veroorzaken.

Voorkomen van blessures

Hoe kun je dit voorkomen? Door er zo goed mogelijk voor te zorgen dat je algemene belastbaarheid hoog is en je geen overbelasting van je lichaam vraagt. Zoek dus de balans tussen werken (in welke vorm dan ook) en ontspanning.

Adviezen hierbij zijn:

 

  • Probeer 2,5 uur per week matig intensief te bewegen, denk hierbij aan wandelen of fietsen;
  • Probeer 2x per week spier- en botversterkende activiteiten te doen, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen;
  • Probeer gezond en gevarieerd te eten volgens de Schijf van Vijf
    Probeer minimaal 7 uur per nacht te slapen;
  • Voer geen extreem zware activiteiten uit wanneer je jezelf en je lichaam daar niet goed op hebt voorbereid;
  • Probeer dagelijks een moment voor jezelf te pakken met een activiteit waarmee jij goed kunt ontspannen.

Persoonlijk advies bij ben gezond

Dit zijn natuurlijk erg algemene adviezen. Wilt u hier graag persoonlijk advies over krijgen of heeft u momenteel zelf een blessure? Neem dan contact met ons op.

Bel: 0413 – 25 25 35
Mail: info@praktijkvangrinsven.nl